maanantai 23. maaliskuuta 2009

Elektrolyyttitasapaino kuntoon

Omituinen heikotukseni ei tainnut sittenkään johtua vähistä hiilareista, vaan syynä oli liian nopean laihtumisen aiheuttama häiriö eletrolyyttitasapainossa. Minultahan lähti viikko sitten todella paljon nestettä kehosta, eli keho pääsi ehkä hieman kuivumaan.

Atkins (tai ainakin Atkins Health and Medical Information Services) varoittaa tästä ilmiöstä ensimmäisen viikon lopussa. Avuksi käsketään juoda vähintään kaksi litraa nestettä päivässä ja ottamaan monivitamiinitabletin, joka sisältää myös kivennäisaineita. Lisäksi voi syödä kaliumpitoisia elintarvikkeita, kuten avokadoa, parsakaalia, manteleita, persiljaa, auringonkukan siemeniä tai pinaattia.

Kaliumtabletteja ei minulle apteekissa myyty, sillä kaliumin liiallinen saanti voi pahimmassa tapauksessa johtaa sydämen kammiovärinään ja kuolemaan. Ostin sitten pari avokadoa ja kivennäisvettä, jossa on kaliumia ja magnesiumia. Lisäksi ostin magnesiumtabletteja, vaikka periaatteessa haluankin saada ravinteeni ensisijaisesti ruoasta. Se oli ehkä vähän liian hätäinen ratkaisu. Nyt on ainakin ensiapu saatavilla, jos esimerkiksi kuihdun pitkällä pyörälenkillä helteisessä Suomen kesässä. ;)

Elektrolyytit ovat siis epäorgaanisia aineita, jotka esiintyvät kehossa ioneina. Elektrolyyteillä on neljä päätehtävää kehossa:
  1. niiden erilaiset pitoisuudet esimerkiksi solun sisällä ja ulkopuolella kontrolloivat veden osmoosia eri nesteosioiden (fluid compartments) välillä
  2. auttavat ylläpitämään happo-emästasapainoa
  3. ovat sähköisesti varattuja, joten niiden avulla saadaan aikaan potentiaalimuutoksia soluissa, mitkä ovat olennaisia esimerkiksi hermoimpulssien etenemisessä
  4. avustavat entsyymien toimintaa
Elektrolyyttejä ovat esimerkiksi natrium, kalium, magnesium, kalsium, fosfaatti ja kloori. Jokaisella on oma tehtävänsä, ja jokaisen liiallinen saanti tai puutos aiheuttaa erilaisia oireita. Elimistöllä on onneksi omat säätelymekanismit näille, esimerkiksi liiallisen natriumkloridin (perus ruokasuola) saannin seurauksena virtsan mukana kehosta lähtee normaalia enemmän natriumia ja klooria. Puutos voi kuitenkin syntyä esimerkiksi rajun vatsataudin tai nestettä poistavien lääkkeiden seurauksena - tai sitten liian rajussa laihtumisessa.

Lähteenä käytetty Tortoran ja Derricksonin kirjaa Principles of Anatomy and Physiology, sivut 1037-1045. Kököt lauserakenteet ja tökkivät suomennokset ovat omiani. ;)

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitti :)

Olen juu ysiluokalla.

Opin aina niin paljon uusia asioita kun luen sun postauksia :D Nytkin. :)

Montana kirjoitti...

Eipä mullakaan ollut kauhean kehuttavat tiedot elektrolyyteistä ennen kun aloin selvittää asiaa lauantaina. :)

WM kirjoitti...

Hei, mistä puutoksesta voisi kertoa jo yli 2 viikkoa kestänyt turvotus?

Alan olla epätoivoinen...