torstai 15. tammikuuta 2009

Laihdutus ei tosiaankaan ole kovin eksaktia tiedettä

Ärsyttääkö joskus suunnattomasti, jos olet syönyt edes 50 kcal yli tavoitteesi? Ennen syyllisyydentunteeseen ja itsesääliin vajoamista kannattaa käydä katsomassa muutamassa eri laskurissa se oma päivittäinen kulutus, ja todeta että 50 kaloria sinne tai tänne ei merkitse yhtään mitään.

Itse käytän tosiaan Kalorilaskuria, jonka mukaan saan päivässä syödä 1406 kcal (vaje 500 kcal), plus liikuntakalorit. Eri laskureiden mukaan "sallittu" päivittäinen määrä vaihtelee välillä 1320-1861 kcal, joiden erotus on 541 kcal! Eli suurimman laskurin mukaan laskettu vaje lihottaisi pienimmän mukaan. Mitä tässä nyt sitten uskoisi? Yritän nyt syödä kalorilaskurin ohjeistuksen mukaan, katsotaan mihin se johtaa, ja sitten mahdollisesti säädän jotain.

Kaikissa laskureissa aktiivisuustasoksi on valittu vähäisin mahdollinen.

Kalorilaskuri.fi: 1906 kcal
Kutri.netin laskuri: peruskulutus (normaali päivän kulutus): 2193 kcal, lepokulutus (=jos makaa koko päivän sängyssä): 1620 kcal
EnergyNet: 2361 kcal
Self.comin laskuri: 1820 kcal

3 kommenttia:

Outi kirjoitti...

Joo mä oon kanssa näitä kalorimääriä pähkäilly. Tuntuu että pitäiskö vaan kuitenkin ilman laskemista syödä säännöllisesti järkeviä annoksia ja sitten kuunnella omaa nälkää (ei makeanhimoa...). Vaikeata.

Omenainen kirjoitti...

Niin, minäkin olen miettinyt, että mihin turvaudun näiden ensimmäisten viikkojen jälkeen. Kalorilaskuri? Painonvartijat?

Nyt alussa painoni laskee pelkästään terveellisellä ruokailulla ja liikunnan aloittamisella. Se on nimittäin iso muutos entisiin, pahoihin tapoihini. Mutta pian minunkin pitää varmasti ryhtyä järeämpiin keinoihin. Mitä ne sitten ovat - sen aika näyttää. Luulen, etten onnistu pelkästään omin avuin projektissani. Alkuun kyllä pääsen, mutta jossain vaiheessa se tökkää.

Itseäni vain pelottaa, että esim. tuo kalorilaskuri vaatii liikaa sitoutumista. En välttämättä ehdi paneutua siihen riittävästi. Käyköhän silloin huonosti?

Tsemppiä, Montana, edelleen!

Montana kirjoitti...

Outi: joo, omaa nälkää pitäisi kuunnella. Mä en vaan aina kunnolla tunnista omaa nälkääni, ilmeisesti se on ihan normaalia, jos on pitkään syönyt mitä sattuu milloin vain. Yritän opetella...

Omenainen: kalorilaskuri ei vaadi kauheasti sitoutumista. Saat tekstiviestillä ostettua itsellesi kätevästi aikaa kahdeksi viikoksi, vaikka aina silloin tällöin. Ainakin minulle on ollut apua jo siitä, että näen kuinka paljon tietyissä ruoka-aineissa on kaloreita ja ravintoaineita. Netissä on tietenkin muitakin palveluita, ilmeisesti Kiloklubi on ilmainen. Keventäjissä saa myös ammattilaisten neuvoja mukaan.

Myös meistä muista bloggaajista, ja toki "tavallisista" lukijoistakin saa tukea. :)