perjantai 23. tammikuuta 2009

Syyllisyys

Tunsin joskus syyllisyyttä omasta ylipainostani. Ylipainoisethan ovat suuri kansantaloudellinen rasite, ja aina välillä julkisuudessa pohditaan, pitäisikö heidän esim. maksaa enemmän terveydenhuollosta. Vähään aikaan en ole huomannut mitään syyllistävää, ehkä siksi, että nyt tupakka, nuuska ja lakupiiput ovat olleet pinnalla. Tupakoitsijat muuten tulevat halvoiksi yhteiskunnalle, koska he kuolevat nuorempana ja maksavat vielä elämänsä aikana paljon tupakkaveroa.

Mutta siis omasta painostaan syyllistyminen Suomen kansantalouden takia on aika älytöntä. Maksan toivottavasti niin paljon veroja elämäni aikana, että eiköhän niillä omat sairaskuluni makseta. Ja vaikka ei maksettaisikaan, niin eihän ihmisen arvo ole riippuvainen siitä, kuinka paljon kuluja hänestä tulee yhteiskunnalle!

Urheilijahan ei sanonnan mukaan tervettä päivää näe, eli pitäisikö ahkerasti urheilevien maksaa myös enemmän terveydenhuollosta? Oi voi, olen ylipainoinen ja kehtaan vielä lasketellakin, mikä tunnetusti voi olla vaarallista, pitäisiköhän mun YTHS-maksua nostaa?

Minusta ylipainon perusteella pitäisi pikemminkin saada alennusta liikuntapalveluista. Jollain kuntokeskuksella oli kuulemma vuoden alussa jokin tarjous, jossa sai maksusta alennusta oman painonsa verran. Halvempi hinta voi kannustaa liikkumaan, mikä on aina hyvä asia, vaikkei laihtuisikaan. Kelpaisi mullekin. ;)

4 kommenttia:

liisa kirjoitti...

Hei, hei! Tsemppiä vaan laihduttamiseen ja siihen triathloniinkin! Olet vähän samoilla jäljillä kuin minä aikanani... -reilut 20kg ja nyt jopa triathlonia. Tervetuloa kisaamaan oikeastikin!

Montana kirjoitti...

Kiitos! Kivaa kuulla, että joku on oikeasti onnistunut muuttamaan elämäntapojaan. :)

Omenainen kirjoitti...

Ehkä on helppo syyllistää sellaista "ryhmää", joka ei pidä ääntä itsestään ja jonka ryhmän ihmiset jo muutenkin tuntevat häpeää ja syyllisyyttä.

Sitäpaitsi ei kaikkien normaalipainoistenkaan elämäntavat ole terveelliset, ei alkuunkaan. Heillä se ei vain välttämättä näy ulospäin. Ylipaino taas näkyy. Tottakait, ylipaino lisää monien sairauksien riskiä ja tuo yhteiskunnalle kuluja. Mutta ikinä se ei saisi olla ihmisarvon mittari, ei millään saralla.

Montana kirjoitti...

Olet ihan oikeassa, Omenainen. Syyllistäminen ei auta mitään, päinvastoin. Lisäksi useiden normaalipainoisten elämäntavoissa on parantamisen varaa. Pelottaa sellaisten puolesta, jotka tukkivat tietämättään verisuonensa mäkkiruoalla.